Sam van Roeden

Mijn naam is Sam en ik ben 24 jaar oud. Ik woon al mijn hele leven in Amsterdam Oost. Eerst bij mijn ouders in Watergraafsmeer en nu in een studentenhuis in de Oost-Indische buurt. Ik zit in mijn masterjaar van politicologie en heb mijn bachelor Geschiedenis onlangs gehaald. Ik ken Ambassadeurs van Amsterdam via De Bildung Academie, waar ik ook een master heb gevolgd.

 

Oost

Het leuke aan Oost is dat het uit twee verschillende buurten bestaat. Je hebt Watergraafsmeer wat op een soort dorp lijkt, met veel groen. En je hebt de Oost-Indische buurt die heel multicultureel is en meer het stadsgevoel geeft met veel winkels. De Oost-Indische buurt is ook heel levendig en divers. Hoe ouder ik word, hoe fijner ik het vind om tijd te spenderen in beide buurten.

Ik merk dat Amsterdam te duur aan het worden is. Grote groepen mensen moeten hierdoor uit Amsterdam-Oost verhuizen en het wordt alleen maar toegankelijker voor de rijken. Om iets aan dit probleem te doen, werk ik mee aan het project ‘De torteltuin’. Dit is een sociale wooncorporatie waaraan 30 jongeren mee werken. Wij bouwen ons eigen huis zodat we over ongeveer 5 jaar ons eigen droomhuis hebben! De gemeente Amsterdam is een voorstander van dit soort initiatieven waar burgers samenwerken.

 

Ontwikkeling

Ik vind persoonlijke vorming heel belangrijk. Ik denk dat het goed is voor mensen om daar aandacht aan te besteden. Ambassadeurs van Amsterdam ontwikkelt dit voor jongeren uit de stad. Het programma zet mensen aan het denken over waar ze nu zijn, en wat ze kunnen bereiken. Dat vind ik waardevol omdat ik weet dat het mij ook veel geeft. Mensen bloeien helemaal op als ze zichzelf beter snappen en goed in hun vel zitten.

Ook denk ik dat de politiek heel belangrijk is. Jongeren vinden politiek vaak saai en hebben het gevoel dat er weinig gebeurt. Maar uiteindelijk word in de politiek de spelregels voor de toekomst bepaald. Ik vind het belangrijk dat jongeren hun stem op dit vlak laten horen. Zelf vind ik klimaatverandering een belangrijk topic. De wereld moet nog veel stappen zetten en de landelijke politiek beweegt nog te langzaam. Maar gelukkig probeert Amsterdam op dit vlak wel vooruit te lopen. Dat eigenwijze en ambitieuze karakter maakt deze stad zo mooi.