Rafia Karamowa

Rafia Karamowa

Ik ben Rafia en ik ben 22 jaar. Ik studeer Commerciële Economie aan de Hogeschool van Amsterdam en volg daarnaast een cursus grafisch vormgeven. Ik ben een maatje bij de Regenboog Groep in Amsterdam en doe 10 uur in de week vrijwilligerswerk bij Project VoorUit. Project VoorUit is een organisatie die zich inzet voor het verbeteren van de buurt. In ruil daarvoor krijg ik een woning, prima deal toch?

 

Centrum

Mijn hele leven woon ik al in Amsterdam. Ik ben geboren in de Baarsjes en woon nu in Amsterdam West. 90% van mijn tijd breng ik door in Amsterdam Centrum. Centrum voelt voor mij als thuis, je kan er allerlei culturen vinden, in de winkels, mensen en alle uitingen. De gezelligheid van centrum vind ik het leukste. Drukke cafeetjes, volle terrassen, alle soorten winkels, de 9 straatjes, theaters, Stadsschouwburg, Turkse bakkers, Surinaamse toko’s, Chinatown… Zo’n gevarieerd aanbod vind je volgens mij minder in andere stadsdelen.

 

Centrum mag wel iets minder vaak verbouwd worden. Er is altijd wel een weg opgebroken waardoor ik helemaal om moet fietsen. Gemeente Amsterdam kan beter in Amsterdam west verbouwen, daar hebben de wegen het naar mijn idee meer nodig. Ook vind ik dat de expats uit Amsterdam centrum moeten verhuizen. Ik vind dat Amsterdammers meer kans moeten krijgen om te wonen in hun eigen stad.

 

Educatie

Ik vind dat stadsdelen onderling meer met elkaar moeten samenwerken, bijvoorbeeld door evenementen te organiseren die mensen van alle stadsdelen samenbrengen. Het contrast in Amsterdam is op sommige plekken namelijk groot. Sociale huurwoningen worden verdrongen door luxe nieuwbouwwoningen en de buurt wordt vervolgens verkocht als “goede buurt”, oftewel een plek waar welvarende mensen wonen. Dat is niet oké, ik hoop dat mensen steeds meer met elkaar omgaan zodat verschillende groepen met elkaar gemengd worden.

 

Ook ben ik van mening dat scholen en bedrijven in Amsterdam les moeten krijgen over racisme en de geschiedenis van Amsterdam. Mensen moeten weten wat er speelt en hoe je racisme het beste kan aanpakken. Gelukkig zie ik dat steeds meer mensen hiermee bezig zijn. Het is haast een trend aan het worden, maar dat betekent wel dat steeds meer mensen op de hoogte zijn. Dat kan ik alleen maar toejuichen.