Friso van Voorst

Friso van Voorst

Mijn naam is Friso Van Voorst en ik ben 20 jaar. Ik studeer PPE, wat staat voor Philosophy, Politics and Economics aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

 

Kinkerbuurt

Ik woon nu precies een jaar in de Kinkerbuurt in Oud-West. De buurt is supergezellig en er wonen veel verschillende mensen, dat is leuk. Je vindt er studenten, yuppen en mensen met een niet-westerse achtergrond. Als ik mijn deur uitloop, sta ik meteen op de Ten Katemarkt en de mensen daar groeten me altijd vriendelijk met “He buurman!”. Oh, en als er fruit over is krijg ik dat meestal voor een prikkie mee.

 

Huisartspraktijk De Wallen

Ik vind het leuk om maatschappelijk betrokken te zijn en ben voor heel veel dingen te porren. Sinds 2,5 maand doe ik vrijwilligerswerk bij een huisartsenpost op De Wallen. We zien vooral mensen die afhankelijk zijn van gratis hulp, zoals daklozen, vluchtelingen, of mensen van buiten Europa die geen asiel hebben gekregen. Onze praktijk laat goed zien hoe mensen binnen een stad toch heel verschillend kunnen leven. Het werk is af en toe heftig, want voor veel patiënten zijn wij hun belangrijkste hulpbron. Zo zie ik soms verslaafde patiënten die acuut een ambulance nodig hebben. Wat ook wel eens gebeurt is dat mensen vanuit hun woonplaats in Den Haag helemaal naar Amsterdam moeten komen voor een herhaalrecept, omdat het medisch systeem in Nederland nogal ingewikkeld is. Veel patiënten spreken daarbij geen Nederlands, waardoor ik in veel verschillende talen moet communiceren. Ik spreek gelukkig naast Nederlands en Engels een aardig woordje Frans, maar de rest is handen- en voetenwerk.

 

Young Amsterdam

Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen, omdat ik iets wilde betekenen voor mijn medemens. Tijdens mijn zoektocht naar een nieuw project kwam ik bij Young Amsterdam terecht. Ik stuurde ze een mailtje en de volgende dag dronken we al een kop koffie. Ik ben uiteindelijk superblij met mijn keuze en kan echt iedereen aanraden om vrijwilligerswerk te doen!