Ik ben Anissa en ik ben 22 jaar. Onlangs heb ik mijn bachelor Bestuurs- en organisatiewetenschap gehaald en aankomend jaar ga ik beginnen met mijn pre-master Orthopedagogiek. Die twee hebben weinig met elkaar te maken, maar tijdens mijn stage bij het Jongeren Informatie Punt in Nieuw-West kwam ik erachter dat ik toch een andere kant op wil.
Het Jongeren Informatie Punt (JIP) is onderdeel van de Gemeente Amsterdam en is een advies- en informatievoorziening voor jongeren. Jongeren komen langs voor hulp bij bijvoorbeeld het vinden van werk of een woning, maar ook voor andere problematiek zoals huiselijk geweld. Hier besefte ik dat mijn passie ligt bij het begeleiden en motiveren van jongeren.
Ik ben een geboren Amsterdammer. Tot mijn vierde levensjaar woonde ik in Oud-West, maar daarna verhuisde ik naar Osdorp. Het fijne aan deze plek is dat verschillende groepen goed met elkaar samenleven. Ik geloof dat diversiteit veel goeds met zich mee kan brengen. Als je diverse perspectieven samenbrengt, kom je tot meer creatieve ideeën en oplossingen. Het multiculturele aspect zie je terug in onze buurt. Er zijn moskeeën, kerken, veelzijdige keukens, en bij de slager op de hoek is halal vlees verkrijgbaar.
Ik voel me verbonden met mijn buurt, daarom probeer ik zelf ook maatschappelijk actief te zijn. Ik ben bestuurslid geweest bij de jongerenadviescommissie van de Gemeente Amsterdam en heb een meidenclub opgezet voor meiden tussen de 10-13 jaar. Daar deden we leuke dingen zoals koken en mozaïeken.
Rechtvaardigheid vind ik erg belangrijk. Bij het Jongeren Informatie Punt merkte ik dat enorm veel jongeren etnisch geprofileerd worden en te maken krijgen met arbeidsdiscriminatie. Het is belangrijk dat iedereen toegang heeft tot dezelfde middelen, maar dat is nu nog zeker niet het geval. Iedereen moet uiteindelijk gelijke kansen krijgen.
Mijn droom voor Amsterdam is dat we een Amsterdam krijgen waarin iedereen zich thuis en gehoord voelt. Er zijn in Nieuw-West te weinig voorzieningen voor jongeren. Het lijkt me mooi om een plek te hebben waar jongeren samen leuke dingen kunnen ondernemen, maar ook een plek waar ze aandacht kunnen besteden aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Zelfontwikkeling krijgen jongeren nauwelijks mee vanuit school, terwijl het super belangrijk is om het beste uit jezelf te halen. Dan sta je ook gelukkiger in het leven. In Nieuw-West zijn er veel jongeren met een niet-westerse achtergrond. Zij moeten in de praktijk harder hun best doen om een baan of stage te vinden. Door meer in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling te investeren, help je ze vaardigheden te ontwikkelen die kunnen worden ingezet om alsnog de gewenste positie te bereiken. Rechtvaardigheid is het ultieme streven, maar daar zijn we helaas nog niet.