Amjad Almatni

Amjad Almatni

 

Kun je ons vertellen wie je bent en wat je doet?

 

Ik ben Amjad (hij/hem), 21 jaar oud, ik kom oorspronkelijk uit Syrië maar woon nu 3 jaar in Nederland (Amsterdam-de Bijlmer) met mijn kat Octavia. 😀

Daarnaast ben ik student verpleegkunde en co-founder van DeStereotyped (een online platform voor jongeren). Verder ben ik lid van verschillende jongerenorganisaties zoals “AVA” en “Anne Frank jongerenteam”, ik doe ook vrijwilligerswerk in het AZC van Amsterdam en ik doe vrijwilligerswerk bij de regenbooggroep met jongeren en vluchtelingen uit Oekraïne.

 

Wat betekent AVA voor je?

 

AVA betekent veel voor mij, ik heb er veel geleerd en vaardigheden kunnen ontwikkelen, daarmaast heb ik er vrienden gemaakt en mijn netwerk uitgebreid.

Op de eerste dag dat ik bij AVA kwam, was ik zo nerveus en wist ik niet wat ik ervan kon verwachten. Met name doordat ik nooit eerder aan een project met Nederlandse jongeren had gewerkt, de coaches daar waren super behulpzaam en ze hielpen me aan mijn persoonlijkheid te werken.

Op de laatste dag heb ik met zoveel vertrouwen een presentatie gegeven aan iedereen en ik was achteraf zo trots op dit succes (succes omdat ik voor AVA nooit had gedacht dat ik een presentatie in het Nederlands voor Nederlanders zou kunnen geven).

 

Hoe zie je Amsterdam er volgens jou uit over 30 jaar?

 

Amsterdam is in mijn ogen een van de mooiste steden, als klein kind had ik altijd de droom om door het centrum van Amsterdam te fietsen, dat kende ik alleen van YouTube. Het mooiste ooit in mijn leven was toen ik voor het eerst naar Amsterdam kwam en alle mooie plekken en grachten zag.

Terugkomend op de vraag “hoe ik Amsterdam zie over 30 jaar”: Dan is het 30 keer mooier en succesvoller, vooral als we niet verdrinken door de klimaatcrisis.

 

Ik heb het gevoel dat Amsterdam één ​​van de eerste steden zal zijn waar mensen volledig zichzelf kunnen zijn en veel veiliger op straat kunnen lopen. Hopelijk zal de volgende jonge generatie na 30 jaar niets meer horen over onder andere geweld, intimidatie, discriminatie, homofobie en racisme, behalve in de geschiedenisboeken. Elke dag zie ik mooie mensen in Amsterdam die strijden voor een rechtvaardige, mooiere stad/land en zolang deze mensen bestaan weet ik dat Amsterdam alleen maar mooier zal worden.

 

Dankjewel Amjad!

 

Instagram: @destereotyped